DDL: RKVB 1 wint en bezorgt HEBES 1 een forse kater

Slecht verdedigen en slordig omspringen met open doelkansen heeft HEBES, in een spannende en attractieve streekderby, genekt. De 1-3 winst van RKVB in Beegden was allerminst geflatteerd.

De verwachtingen waren hoog gespannen. Bij zowel de thuisclub als bij RKVB uit Baexem. Trainer Wim Slangen van HEBES was ervan overtuigd de negatieve spiraal van de afgelopen weken te kunnen doorbreken. Bezoekend trainer Theo Schmitz wist haast zeker dat, na de eerste overwinning van vorige week, zijn elftal weer voor de drie punten zou gaan. Ook al moest hij zijn complete voorhoede missen, dan nog had hij in zijn spelersgroep voldoende vertrouwen. Die moest de uitwedstrijd winnend kunnen afsluiten.

Vanaf de aftrap dicteerde HEBES het duel. Verdediger Bjorn Sonneville was niet te stuiten en mocht veelvuldig opkomen en de achterlijn opzoeken. Zijn voorzetten misten echter de nodige richting. Binnen het kwartier tekende broer Lars voor de openingstreffer. Drie verdedigers van RKVB èn keeper van Bilsen konden de snelle vleugelspits niet van scoren afhouden: 1-0.

Daarmee had HEBES zijn beste kunnen laten zien. De combinatie Lars Sonneville met Rhodri van Dooren kwam niet uit verf en RKVB groeide in de wedstrijd. Na een scrimmage scoorde Harm Hannen de 1-1. In de rust verweet trainer Schmitz zijn spelers dat er vijfdeklas-voetbal werd gespeeld, terwijl ze tot veel meer in staat waren. Het was niet aan dovemansoren gericht. In de tweede helft was RKVB heer en meester. Rechtsbuiten Chris van Bilsen was een plaag voor de verdedigers van de thuisploeg. Doelman Dick de Kwaadsteniet had de grootste moeite om treffers te voorkomen.

Een kwartier voor tijd moest hij zich toch gewonnen geven. Marc Venner bezorgde RKVB de meer dan verdiende voorsprong: 1-2. HEBES liet massaal het kopje hangen. En de onderlinge irritaties kwamen het spel ook niet ten goede. De tandem Sonneville- Van Dooren kon door de middenvelders niet in stelling gebracht worden, terwijl iedere tegenstoot van de bezoekers uit Baexem gevaarlijk was. Pas in de slotminuten perste HEBES er nog een offensief uit. Een vrije kopkans van Lars Pouls ging over en een kopbal van Lars Sonneville kon door keeper van Bilsen gemakkelijk gepakt worden.

RKVB liet zich echter niet met de rug tegen de muur zetten. In de blessuretijd zorgde invaller Stan Janssen met zijn eerste balcontact voor de einduitslag: 1-3. Een knappe zege vond trainer Schmitz en super goed voor het zelfvertrouwen van de jeugdige spelers.

Bron: Frans Benoit (Dagblad De Limburger)