DDL: "Rik Heymans beslist derby"

Koploper Veritas heeft ook de lastige klip HEBES omzeild. De ploeg uit Neeritter verspeelde vorig seizoen nog een voorsprong en ging toen puntloos en met twee rode kaarten op zak naar huis. Nu kwam de thuisclub op voorsprong, maar kon die niet vasthouden. Rik Heymans besliste de derby die nu zonder een enkele kaart werd afgewerkt, met twee rake kopballen in het voordeel van de bezoekers: 1-2.

De kaarten werden vanaf het beginsignaal al duidelijk geschud. Het technisch beter geoutilleerd Veritas probeerde met combinatievoetbal de defensie van HEBES te ontregelen. De thuisclub zat kort op zijn tegenstander en trachtte aanvallend voornamelijk gevaar te stichten met lange ballen op de balvaste spits Rhodri van Dooren.

Het concept van de gasten leek snel effect te hebben. Een inzet van Rik Heymans werd door doelman Dick de Kwaadsteniet gered. Koen Stoop zag zijn inzet gekeerd door de lat. De defensie van Veritas permitteerde zich regelmatig slordigheden. De eerste werd bijna afgestraft door Rhodri van Dooren. Nog geen minuut later het absolute hoogtepunt van de wedstrijd. Uit een corner kreeg de fijnbesnaarde technicus Lars Sonneville een vrij schootsveld. Zijn pegel plofte onhoudbaar in de kruising: 1-0.

De doelpunten die beide ploegen scoorden, vielen trouwens allemaal uit standaardsituaties. Veritas kwam na een klein half uur langszij. Edward Huyskens plantte de bal uit een corner op het hoofd van Rik Heymans: 1-1.

Vijf minuten na de rust viel, de naar later bleek, winnende treffer voor de gasten op bijna identieke wijze. Rik Heymans stond weer op het einde van een corner. Weer knikte hij de bal tegen het net. „Als het niet met de voeten lukt dit seizoen, dan maar met het hoofd. Dit is al mijn derde kopbaldoelpunt,” grijnsde de matchwinnaar na afloop van het duel.

Na die gelijkmaker bleef de thuisclub met lange halen de gelijkmaker zoeken. De defensie van de bezoekers stond in die tweede helft echter steviger en bleef overeind. Wim Slangen, trainer van HEBES, was duidelijk. „Veritas was de betere ploeg. Een gelijkspel had er toch ingezeten als we naar de kansen kijken.” Zijn collega Marcel Jansen oordeelde harder. „We speelden onze slechtste wedstrijd en toch pakken we wel weer drie punten.”

Door Tjeu Stemkens
Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad