DDL: HEBES pas na rust op stoom

HEBES heeft de volgende ronde van de districtsbeker bereikt door het twee klassen lager voetballend RKAVC te verslaan: 6-0. Een geflatteerde nederlaag voor de vijfdeklasser, die een uur lang goed weerwerk had geboden.

Of derdeklasser HEBES het duel tegen het twee klassen lager spelende RKAVC te gemakkelijk had opgevat of dat de ploeg uit Asenray het een uur lang uitstekend had gedaan, was de grote vraag voor de aanwezige toeschouwers. Feit was dat de vijfdeklasser in de eerste helft nauwelijks de mindere was van de thuisclub. De gasten kregen zelfs de beste kans op de openingstreffer. De snelle spits Larry Heber brak door, werd licht in de zestien aangetikt, bleef op de been, maar tikte de bal net naast.

HEBES kwam in feite verrassend op voorsprong. Verdediger Maikel Heber van RKAVC gleed uit. Dean Geerlings gaf een voorzet op maat. Stephan Kocken kopte eenvoudig binnen: 1-0. Op slag van rust verscheen Larry Heber weer voor doel, maar de 42-jarige Hebes-reservedoelman Roel Leduc redde bekwaam.

Wim Slangen, coach van HEBES, had in de rust de puntjes op de 'i' gezet. „We speelden in de eerste helft zeer slordig. Natuurlijk moesten de spelers zich aanpassen aan de speelwijze door het ontbreken van onze balvaste spits Rhodri van Dooren. Toch verwacht je dat ze zich wel aan de afspraken houden. Dat gebeurde niet. Na de rust hebben we dat beter opgepakt.” Ondanks drie wisselingen ging RKAVC in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. Meer dan enkele schoten leverde dat niet op.

Na tien minuten was de wedstrijd vervolgens gelopen. Op identieke wijze als bij het eerste doelpunt ging de verdediging van de bezoekers in de fout. Nu brak Lars Sonneville op links door. Opnieuw een voorzet op maat met weer een vogelvrije Stephan Kocken als afmaker. Duidelijk was dat de vijfdeklasser het voetballend een uur lang had kunnen bijbenen, maar in tactisch opzicht heeft de ploeg nog wel wat te leren. Na de tweede treffer gingen de kopjes omlaag. HEBES kreeg plots veel meer speelruimte en nu kwamen de individuele kwaliteiten en het combinatievoetbal ook aan de oppervlakte. Vooral Lars Sonneville profiteerde optimaal van zijn vrijheid. Hij liet zijn tegenstanders voortdurend zijn hielen zien, scoorde de derde en vierde treffer en bereidde de laatste twee panklaar voor: 6-0.

RKAVC had deze oorwassing niet verdiend. Trainer Har Peulen vond het jammer, maar treurde niet. „We misten twee vaste verdedigers. Toch boden we goed tegenspel. Toen ik nog eens doorwisselde, verdween de organisatie en zakten we door het ijs. Het is geen ramp. De competitie heeft voorgang.”

HEBES moet op 20 december in de volgende ronde op bezoek bij klassengenoot Spaubeek.

Door: Tjeu Stemkens, Dagblad De Limburger
Foto: Maartje van Berkel