In memoriam: Pierre Derckx

(Beegden, 24 april 1917 * - Thorn, 12 januari 2017 †)

“Jao, jao, ‘t geit dit seizoen neet zo good mèt HEBES. Gelökkig höbbe ze de lètste wedstrijd väör de wintjerstop gewonne, mèr net mèt 1 – 0” . Op zondagmiddag was hij altijd vol belangstelling naar de uitslag van VV HEBES. En op maandagmorgen kreeg ik steeds te horen wat de Limburger vond van de wedstrijd. De start van de 2e helft van de competitie zal hij niet meer meemaken. 12 januari jl. is hij op 99 jarige leeftijd vredig ingeslapen in zijn appartement op Sterrebosch te Thorn.

Pierre heeft gelukkig veel bijgehouden van VV HEBES en VV Beegden. Wanneer ik in zijn archief duik vind ik o.a. 1941 medeoprichter van de voetbalvereniging. 1986 opening sportpark “Op Schatte”. Voor al zijn verdiensten “lid van verdienste” van de KNVB en een “koninklijke onderscheiding”. De felicitatie voor bestuur, leden en ereleden bij de opening van het nieuwe sportpark. Hij wenst bestuur en leden een goede samenwerking en succes in de toekomst. Het jaarverslag van VV HEBES gemaakt door Jan Heynen en de uitnodiging voor de jaarvergadering in 2011. Bij het 90 jarig bestaan van de vereniging VV HEBES, wenst hij alle leden en ereleden prettige feestdagen en veel succes in de promotiewedstrijden. Dit werd inderdaad een feit, toen hij bestuur en 1e elftal kon feliciteren in juni 2014 met de behaalde promotie. Dit vervulde hem met trots, evenals de overwinning november 2014 van VV HEBES na een zinderende derby van Veritas.

De huldiging op 23 juni 2016 i.v.m. zijn 75 jarig jubileum door voorzitter Paul Peeters, te samen met Sjra Theunissen en Ton van Deijzen gaf hem veel voldoening. Ontvangen prachtige bloemen en een zilveren herinneringsspeld. Het was een heel gezellige avond samen met Maria en Harry.

Wanneer ik verder in zijn archief duik, kom ik nog de volgende opvallende zaken tegen.

24 juni 1999 was het voor Pierre de laatste vergadering van de redactie van het clubblad “Op Schatte”. Bijna 24 jaar lang maakte hij deel uit van de redactie. Binnen de redactie was hij het levende geschiedenisboek over de vele gebeurtenissen, die zich afspeelden binnen de voetbalclub. Hij kon volgens Sjra Geelen verhalen over de armoede, die de club vooral in de beginfase kende en met veel enthousiasme vertellen over de verenigingssuccessen en bijzondere gebeurtenissen. Aan deze periode met Sjra Geelen, Jan Baars, Herman Claesen en Har Janshen, bewaarde hij vele mooie herinneringen. Voordat het redactielidmaatschap van het clubblad “Op Schatte” begon, bekleedde hij nog vele functies binnen VV Beegden. Medeoprichter in 1941 en van 1945 tot 1974 was hij o.a. bestuurslid, secretaris en penningmeester. Verder beheerde hij nog 20 jaar de financiële administratie van de kantine. Jan Coumans en Jan Heynen, respectievelijk secretaris van VV Beegden en VV HEBES hebben hem vervolgens al die jaren goed op de hoogte gehouden, zodat hij steeds wist wat speelde en leefde binnen de vereniging .

In het clubblad “Op Schatte” jaargang 25 nr. 46 stond dit in juni 1999 als volgt vermeld: “Pierre, u bent nu op een leeftijd gekomen dat niemand het u kwalijk neemt dat u afscheid neemt van de redactie op 82-jarige leeftijd”. Het definitieve afscheid heeft hij gelukkig voor hem en ons nog een hele tijd kunnen uitstellen. Hij voelde zich vereerd en bevoorrecht dat hij nog zo lang de kans kreeg om het wel en wee van VV HEBES te volgen. Hij heeft veel voor VV Beegden en VV HEBES betekend, maar wat voor hem nog belangrijker was: de sport heeft hem veel voldoening en plezier gegeven met zijn positieve kijk op het leven.

Harry Derckx